Ett sötare blod

Hejsan!
Jag måste bara starkt rekommendera en hemsida. En hemsida som för mig fungerar som ett uppslagsverk då hennes uttalanden är sakliga och vetenskapligt baserade.
Så för den som intresserar sig av vetenskap som handlar om kost är hennes hemsida helt perfekt. Hon granskar även olika uttalanden i media, och kontrollerar vad de har för vetenskaplig grund för sina påståenden.
Jag pratar såklart om Ann Fernholm! 🙂

Här kommer ett par urklipp från Ann Fernholms hemsida:
”Mitt mål som journalist är att granska forskarvärlden på samma vis som politiker granskas. Forskare har makt över vår hälsa och vårt välmående. Min tid i forskarvärlden har lärt mig att många drar långtgående slutsatser med bräcklig vetenskap som grund. Detta har bland annat lett fram till den fettkontrovers som vi har i samhället idag.”

”År 2011 sände Vetenskapens värld ett reportage där jag granskade kostråden till typ 2-diabetiker. Dessa råd har heller aldrig vilat på någon gedigen vetenskaplig grund.”

Ettsötareblod_jpg1

Jag tycker det är helt underbart att hon vågar kritisera vetenskapen. I Sverige har politikerna bestämt att forskare ska samarbeta med livsmedelsindustrin när man ska forska på bland annat kost.
Vilket i sin tur gör att forskningen inte blir oberoende. Dessutom har stora privata företag myyycket mer pengar att forska med än vad staten kan ge en forskare som inte vill arbeta ihop med ett företag (alltså forska oberoende).
Detta ser i alla fall jag som ett stort dilemma. Ett företag vill i regel få fram vetenskap om att produkten dom säljer ska ha vetenskaplig förankring. Då handlar det tyvärr inte om att forskningen ska bevisa vad som är bra eller dåligt för oss människor, utan det handlar om att kunna sälja och få konsumenterna att tro att det dom äter/dricker är nyttigt.

Tyvärr har företagen lyckats väldigt bra, de har nästan lurat allihop! Dessutom köper företag forskare, läkare etc, som sedan sitter och debatterar i tv där man som oinsatt tror att alla forskare och läkare pratar för folkets bästa. Vilket tyvärr inte alltid är fallet…
Tyvärr gott folk, men jag måste uppmärksamma er om att vill man verkligen veta någonting, så måste man ha ork, tid och kraft till att ta reda på fakta på egen hand!
Jag vill inte säga att man inte ska lita på någon, för i en sådan värld vill i alla fall inte jag leva.
Däremot kan man ha en kritisk inställning till olika saker. Istället för att vara en person som läser något i tidningen och tror att det är sant, så är det verkligen en skön känsla när man börjar tänka kritiskt och på egen hand söker upp information.
Detta är något man lär sig i skolan, var källkritisk!

Egentligen skrev jag detta inlägget för att dra ut på tiden…
Det är nämligen så att jag inte har handlat en enda julklapp än, och jag ska ut och armbågas i Göteborg med alla stressade julklappsköpare!
Någon som har tips på billiga men samtidigt roliga julklappar?
Vem vet, jag kanske slänger upp en bild från julklappsletandet här på bloggen lite senare =)

Annonser

Om Cristoffer - kost, träning & tankar

Välkommen till min blogg! För ett tag sedan bestämde jag mig för att lägga mitt gamla liv bakom mig, det är dags att börja mitt nya! I mitt nya liv följer jag mina drömmar, försöker alltid förverkliga dom och ger sällan efter för rädsla. Förändringen går ut på att bryta gamla mönster & att vara mig själv. För ett tag sedan sa jag upp mig från ett av mina många arbeten som jag inte trivts på för att börja studera och förverkliga mina tankar och mål. Jag är 23 år & är förlovad med en underbar tjej som heter Jennifer. Numera studerar till undersköterska, äter lågkolhydratskost, tränar & försöker leva så naturligt jag bara kan för att må så bra som möjligt. De som känner mig sedan en längre tid känner förmodligen inte igen mig, men idag är jag den jag vill vara, idag är jag den personen jag vill att alla ska acceptera mig för att jag är. Hoppas du kommer gilla mig & min blogg. Var gärna med och diskutera mina inlägg, peace! Visa alla inlägg av Cristoffer - kost, träning & tankar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: